Nieuws
RND-afspraak: ‘Deur gesloten, licht uit’ deze winter
Met de huidige energiecrisis neemt de maatschappelijke aandacht voor energiebesparing toe. Ook in de winkelstraat. Het RND bestuur en de CEOs van aangesloten leden zijn tot de gezamenlijke conclusie gekomen dat wij als grootwinkelbedrijven samen onze verantwoordelijkheid willen en ook moeten nemen. We zijn hierbij tot een vijftal afspraken gekomen die betrekking hebben op het sluiten van winkeldeuren en verlichting in- en om de winkels.
Door de winkeldeur zoveel mogelijk met elkaar gesloten te houden en ’s nachts zo mogelijk de verlichting met elkaar uit te zetten, laten we zien dat we onze bijdrage leveren aan het voorkomen van energieverspilling.
Wij stellen de volgende gezamenlijke afspraken voor:
- Gedurende de winter van ‘22/’23 worden handmatig door bezoekers te bedienen winkeldeuren gesloten als de buitentemperatuur onder de 10 graden is en/of de binnenverwarming aangaat.
- Gedurende 2023 worden winkeldeuren gesloten als de buitentemperatuur boven de 25 graden is en/of de binnenkoeling aangaat.
- Bovenstaande geldt voor normale winkeldeuren die een bezoeker zelf kan openen/sluiten, schuifdeuren, draaideuren en tochtsluis(schuif)deuren. Uitzonderingen gelden voor:
- Harmonicadeuren/rolluiken (hele winkelpui). Deze zullen zo beperkt mogelijk worden geopend.
- Deuren zónder handvat die niet zijn gemaakt om door bezoekers zelf te bedienen. Zo mogelijk wordt de ingang verkleind/beperkt tot het openen van één deur.
- Naar binnen openende deuren die van de brandweer open moeten blijven doordat een (andere) nooduitgang niet te realiseren is.
- We streven ernaar deuren waarvoor een uitzondering geldt te vervangen door proactief het gesprek aan te gaan met verhuurders.
- Etalage- en winkelverlichting zullen maximaal een uur na sluiting worden uitgedaan, daar waar dat geen afbreuk doet aan de veiligheid van de winkelomgeving, en waarvan na afstemming met lokale partijen is afgesproken dat het beter is dat ze langer blijven branden.
Het kabinet compenseert alleen bedrijven die meer dan 7% van hun omzet uitgeven aan energie én kleiner zijn dan 250 medewerkers. Dat laatste leidt tot discriminatie tussen winkels onderling en met een drempel van 7% wordt nagenoeg niemand in de winkelstraat geholpen.
Ondanks de bewegingen van het kabinet om huishoudens ruim te compenseren en bedrijven niet, blijven we vasthouden aan deze gezamenlijke gemaakte afspraken. We doen dit immers om energie te besparen in deze tijd van enorme inflatie en om onze klanten te laten zien dat ook wij energieverspilling willen voorkomen.