Nieuws

Uitstel Europese ontbossingsverordening welkome eerste stap om goede implementatie mogelijk te maken

Vandaag kondigde de Europese Commissie aan om de toepassingsdatum voor de EU-ontbossingsverordening met een jaar te wijzigen, De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is tevreden over dit voorstel en roept het Parlement en de Europese Raad op om deze snel goed te keuren.

De RND en vele andere sectoren die door de EUDR-verordening worden geraakt, hebben in Europa en Nederland om uitstel gevraagd om zo meer tijd te hebben voor een goede voorbereiding, inclusief het werken met onze leveranciers in Europa en in het buitenland. We kunnen als branchevereniging van detailhandelaren alleen maar herhalen dat we de doelstellingen van de verordening volledig steunen en we zijn dankbaar dat de Commissie onze bezorgdheid over de naleving en mogelijke verstoringen van de toeleveringsketen erkent.

Leidraad en FAQs eindelijk gepubliceerd, testen informatiesysteem loopt nog

Meer duidelijkheid is vooral belangrijk voor de detailhandel aan het einde van de toeleveringsketen, waar dagelijks honderdduizenden producten worden verhandeld die binnen het bereik van de verordening vallen en waarvoor op bedrijfsniveau met honderden leveranciers dagelijks wordt samengewerkt. Detailhandelaren zullen de leidraad en de bijgewerkte FAQ die vandaag zijn gepubliceerd zorgvuldig analyseren. We wachtten al maanden op deze leidraad en FAQ zodat we administratieve systemen kunnen inrichten, audits kunnen uitvoeren en 'importnummers' kunnen krijgen, waarmee we goederen kunnen invoeren en verhandelen. Ondanks de aanpassing van de implementatiedatum met een jaar blijft het noodzakelijk voor wetgever en toezichthouders om snel het definitieve informatiesysteem op te leveren; de testfase loopt namelijk nog. Immers, dan wordt het voor handelaren mogelijk om te werken aan een volledige integratie met onze bedrijfssystemen en de nodige opleiding te geven aan onze mensen. Dat schoof namelijk allemaal op omdat de systemen, de leidraad en de FAQs niet beschikbaar waren.

De RND vraagt de Commissie nauw te blijven samenwerken met belanghebbenden binnen Europa om ervoor te zorgen dat de regels en systemen uitvoerbaar zijn en in verhouding staan tot de gestelde doelstellingen. Zo voorkomen we administratieve lasten aan het eind van de toeleveringsketen, waar alles samenkomt.

Wat is EUDR?

De Regulation on Deforestation-free products (EUDR) schrijft voor dat producenten en handelaren alleen goederen en producten op de markt mogen brengen die niet zorgen voor ontbossing of aantasting van bossen. Daarnaast moet het legaal geproduceerd zijn. Producten die hun herkomst vinden in gebieden die na een wettelijk vastgelegde datum ontbost zijn, mogen niet op de EU-markt worden gebracht of worden uitgevoerd.