Nieuws

Gaat wettelijk recht om ten hoogste 50 procent aan te betalen verdwijnen?

Leden van de Vereniging Drankenhandel Nederland (VDN) en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vernamen dat Kamerleden vandaag aan de regering gaan vragen om het wettelijk recht op achteraf betalen op alcoholische drank te schrappen.

Dat maken de verenigingen althans op uit deze berichtgeving. Nu ligt in Nederland in de wet vast dat winkeliers ‘bij een consumentenkoop, de koper ten hoogste tot de helft van de koopprijs kan verplichten deze vooruit te betalen’ (BW 7:26). Dit is een wettelijke plicht voor Nederlandse winkeliers die verder gaat dan Europese regelgeving en die ondernemers met een webshop kwetsbaar maakt voor fraude.

Wat leden van de RND en VDN betreft zijn de vragen van de Kamerleden terecht en verdwijnt deze wettelijke bepaling zo snel mogelijk voor iedereen. Immers, het recht om nu te kopen en achteraf te betalen zou een gunst moeten zijn van winkeliers aan de consument op grond van een vertrouwensrelatie, bijvoorbeeld wanneer iemand een vaste klant is. Er zijn verder voldoende betaalalternatieven voor consumenten, zoals: meteen online betalen, met creditcard betalen of betalen door een overboeking. Als de Tweede Kamer van oordeel is dat bepaalde betaalmiddelen voor bepaalde producten zouden moeten worden uitgesloten, moet dat Europees worden bepaald. Daar is immers bepaald of en wanneer ik iets in rekening mag brengen voor betaalmiddelen (Interchange Fee Regulation) en welke betaalmiddelen ingezet moeten worden en waar (bijv. Geoblocking).

Het zou sowieso goed zijn als consumentenrechten in Europees verband worden geharmoniseerd. Want naast het in Nederland geldende wettelijke maximum om slechts een aanbetaling van 50 procent te mogen vragen, zijn er tal van andere Nederlandse beperkingen op Europese consumentenwetgeving die ervoor zorgen dat Nederlandse winkeliers online op een achterstand worden gezet.

Leden van de VDN en RND gaan graag in gesprek met Kamerfracties om het komend jaar, waarin Europa het 30-jarig bestaan van de interne markt viert, te regelen dat extra hindernissen gaan verdwijnen zodat écht sprake gaat zijn van één interne markt.