Nieuws
DHZ-branche en tuinbranche bundelen krachten met gezamenlijke ambitie gewasbeschermingsmiddelen
Partijen binnen de doe-het-zelfbranche en tuinbranche – leveranciers, retailers en andere brancheorganisaties – hebben samen met Natuur & Milieu afspraken gemaakt om het gebruik van bestrijdingsmiddelen door particulieren te ontmoedigen. De ‘Ambitie Gewasbescherming Particulier Gebruik’ loopt van 2020 tot 2024 en vormt een integraal plan om de consumentenvoorlichting te verbeteren, personeel daarvoor op te leiden en onder andere de verkoop van glyfosaat naar nul terug te brengen. Deze ambitie draagt zo bij aan het verduurzamen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen door particulieren.
De focus in het duurzaamheidsplan ligt op een goede voorlichting over bestrijdingsmiddelen aan consumenten. Ook wordt het gebruik van azijn en andere milieuonvriendelijke huis- tuin- en keukenmiddelen tegen onkruid of groene aanslag actief ontmoedigd. Bij de verkoop van deze producten wordt duidelijker aangegeven dat deze geen duurzame keuze zijn en niet bedoeld zijn voor de tuin. Daarnaast zullen middelen met een laag milieurisico voorrang krijgen in het schap van tuincentra en is het doel om de verkoop van glyfosaat-houdende middelen per 1 januari 2022 naar nul te brengen.
Milieuorganisatie Natuur & Milieu is betrokken bij de afspraken, zij monitort de voortgang van de afspraken en neemt zitting in de onafhankelijke deskundigencommissie. Het is belangrijk om te kiezen voor een brede aanpak om gedragsverandering te realiseren. Van 2017 tot 2019 werd er binnen de Green Deal ‘verantwoord particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen’ gewerkt aan het terugbrengen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De verkoop van glyfosaat is in die periode met 70% gedaald, maar verdere stappen naar de toekomst blijven nodig. Leden van de doe-het-zelfbranche, de tuinbranche en haar ketenpartners zetten zich hier actief voor in. Hiertoe is deze ambitie opgesteld met de focus op het bevorderen van het juiste gebruik van middelen die zijn toegelaten, het promoten van alternatieven met een laag milieurisico en het ontmoedigen van het gebruik van niet-toegelaten middelen.
Lees meer in onze standpunten: